A nagy kérdés: RAW vagy JPG?

Úgy tűnik, hogy ez egy soha véget nem érő „vita” a fotózás terén. A fotósok jelentős része azt mondja, hogy RAW-ban fotózzunk, a másik pedig hogy JPG-ben. De mi is az a RAW formátum, és mik az előnyei a JPG-vel szemben? Gyakran hangzik el ez a kérdés azoktól, akik eddig nem használtál a tömörítetlen formátumot.

Lássuk részletesebben ezt a témakört, hogy választ kapjunk a kérdéseinkre.

Mi az a RAW?

Gyakorlatilag olyan feldolgozatlan fájlok, amik közvetlenül a fényképezőgép szenzorától érkeznek, más néven hívhatjuk „digitális negatívoknak” is. Sokkal több információt tárolnak ezek a fájlok magukban, mint a JPG. A RAW lehetőséget biztosít az utólagos korrekcióra, legyen az színhőmérséklet, expozíció vagy akár élesség. A Photoshop fejlődésével egyre több eszközzel tudjuk elérni céljainkat.

Mi az a JPG?

A legnépszerűbb képformátum, bár egy olyan 8 bites formátum, amely veszteséges tömörítéssel jár. Megvan a maga „előnye” is, mert kevesebb helyet foglalnak, ugyanakkor a RAW által nyújtott előnyöket nem tartalmazza magában. Különböző szintű tömörítést lehet alkalmazni százalékos mértékben, melyek hatással vannak a kép minőségére és méretére, minél nagyobb a fájl, annál részletesebb.

Összességében elmondható, hogy ha retusálni szeretnél, akkor a RAW fájlodból fogod tudni kihozni a legtöbbet, és tudod korrigálni azokat a részleteket, amik esetlegesen nem úgy sikerültek a fotózás során, ahogyan azt szeretted volna, vagy valami sokkal jobbat szeretnél kihozni belőle.

Mielőtt elkezdünk dolgozni egy képpel, fontos a helyes RAW konverzió, vagyis már úgy kezdjünk el dolgozni rajta, hogy a fontosabb alap érték korrekciókat végrehajtottuk, és már csak a retusálás maradjon. Amikor mindent beállítottunk, kezdetét veszi a javítási folyamat, aminek során képeinkből kihozhatjuk a maximumot.