Fotós OKJ képzések Magyarországon

Megéri elvégezni egy OKJ fotós képzést? Mi az amit tanulhatunk? Melyik iskolát érdemes választani? Gyakran halljuk ezeket a kérdéseket a fotózást és retusálást tanulni vágyóktól.

Fotós OKJ képzések Magyarországon

Helyszín: Lightfactory fotóstúdió – Szeged

Amit érdemes tudni

Abban az esetben, ha komolyan gondolkozunk azon, hogy szeretnénk a fotózást hivatásszerűen művelni, elkerülhetetlen, hogy elvégezzünk egy OKJ-s végzetséget biztosító képzést. Erre azért van szükség, mert vállalkozói tevékenység keretein belül ha szeretnénk felvenni ezt a tevékenységi kört (742001 Fényképészet m.n.s.), akkor megkövetelik tőlünk a hozzá tartozó végzettséget, ilyen például a Fotográfus és Fotótermék-Kereskedő szak.

Úgy fest, hogy ezt a jövőben egyre jobban szigorítják, és kizárólag közoktatási intézményekben lehet majd tanulni.

Aki már elvégezte ezt a szakot, biztosan sokat tudna mesélni a saját tapasztaltatairól, és az álláspontjáról, hogy megérte-e rá áldozni azt az időszakot, amíg tanulni kellett. Én próbálom a saját szemszögemből megosztani a véleményemet és tapasztalataimat.

 

Megéri-e elvégezni?

A válaszom erre az, hogy mindenképpen, ha komolyan gondolkodsz a jövőre nézve, és szeretnél pénzt keresni fotósként. Legyél teljesen kezdő, vagy már régi motoros a szakmában, ez egy elkerülhetetlen pont.

Ha még most ismerkedsz a fotózással, akkor olyan alapokat biztosíthat neked egy ilyen képzés, amikre tudsz építkezni a későbbiek során, tisztába kerülsz a fogalmakkal, megismered az eszközöket, amiket használsz majd munkáid alatt. Rá leszel kényszerítve arra, hogy minél több területen megpróbáltasd magad, és elkészítsd a portfóliódat, amit majd megosztasz a weboldaladon, közösségi profiljaidon vagy nyomtott példányban megmutatod leendő ügyfeleidnek.

Egy másik és nagyon fontos tényezője az oktatásnak a társaság. Az együtt töltött idő alatt rengeteg élményben lehet részünk, közösen oldunk meg különböző feladatokat, együtt örülünk és bosszankodunk, ha arról van szó, és születnek szakmai kapcsolatok, barátságok, amiknek nem csak a szakmában, hanem a hétköznapi életben is hasznát vesszük. Felfoghatjuk úgy is, mint az egyetemi éveket: sok tantárgyunk lesz, aminek nagyrészét nem is fogjuk használni, viszont rengeteg élménnyel leszünk gazdagabbak. Ezeket érdemes átélni, és a végén egy szakmai végzetséggel a kezünkben távozunk az iskola soraiból.

Vass Zoltán fotós és retusőr
fotóstúdió

Melyik iskolát válaszd?

Mivel várhatóan szűkülni fog az OKJ-s végzettséget biztosító helyek köre, ezért célszerű alaposan körülnézni. Fontos, hogy akkreditált intézmény legyen, amely biztosítja a számunkra megfelelő bizonyítványt a tevékenység végzéséhez. Ezek jellemzően nagyjából 2 éves képzések, de amíg még van lehetőség különböző tanfolyomokon is megszerezni az OKJ bizonyítványt, addig mindezt pár hónap alatt is megtehetjük.

Ha fontosnak tartod kik tanítanak és milyen helyen, akkor nézz körül az oktatási intézmények között és kérdezz utána a már végzett hallgatóktól, esetlegesen más fotósoktól, akik biztosan fognak tudni segíteni a véleményükkel és tanácsaikkal.

Mire elég az ott megszerzett tudás?

Nagyban függ az oktatás időtartamától, az oktatók felkészültségétől és a hozzáállásodtól. A tanárok azért vannak, hogy segítsenek, ha kérdezel, válaszolni fognak.

Egy olyan alap tudást kaphatsz, amivel különböző projekteket és koncepciókat tudsz majd megvalósítani. Megmutathatják az utat, hogy milyen lehetőségek vannak, de hogy te merre mész tovább és mennyi időt fektetsz abba, hogy jobban elsajátíts az adott stílusok fortélyait, az csak rajtad áll.

Természetesen lesznek olyan tantárgyak, mint például a művészettörténet, fotótörténet, ami gyakorlati tudást nem ad, és nem fogják tőled kérdezni az ügyfelek, de művelődni sosem árt.

Kevesled amit tanultál? Hogyan tovább?

Többször hallottam, hogy nem érezték elegendőnek a megszerzett tudást, és többre számítottak vagy szeretnének még több mindent elsajátítani.

Erre kíváló lehetőséget biztosítanak a különböző témákban induló workshopok. Kedvedre válogathatsz különböző események közül, és biztosan megtalálod a számodra legszimpatikusabbat. Mielőtt választasz, érdemes utána nézni a szervező/oktató referenciáinak és tudásának, hogy nagyobb betekintést nyerhess és el tudd dönteni tényleg azt kapod-e amit szeretnél.

Workshopokon kívül lehetőséged van különböző szakkönyveket olvasni, kiállításokra eljárni, gyakorolni más fotósokkal és videó anyagokat nézni.

Fejleszd fotós és retusálás tudásodat, hogy olyan végeredményt adj ki a kezedből a megrendelőidnek, amikre méltán lehetsz büszke.