Photoshop tutorialokfotó retusálás az alapoktól

Vajon van rá lehetőség, hogy elsajátítsuk a fotó retusálás technikáját az alapoktól egészen komoly színvonalig? Ez egy olyan kérdés, amiről szeretnék bővebben mesélni.

photoshop tutorialok - dodge and burn retusálás

A kezdetek

Aki még csak most kezd ismerkedni a Photoshop használatával, biztosan rengeteg újdonsággal találkozik, és annál is több kérdés merül fel benne.

Emlékszem az én első próbálkozásaimmal, amikor próbáltam ismerkedni a menürendszerével és az eszközeivel, hogy vajon mi mire való. Ezt követően a Youtube-on is található tutorial videókat nézegetve kísérleteztem különböző effektekkel, bőr retusálási technikákkal, de egyik sem volt az, amit igazán szeretnék.

Mások is vannak és lesznek hasonlóan, nekik csak annyit üzennék, hogy ne adjátok fel, mert ha jó helyen keresgéltek, egyszerűbb lesz a fejlődés mint gondolnátok. Természetesen mint minden másnál, erre is időt kell fordítani, hogy jobban megismerhessük és kipróbáljunk különböző módszereket. Azt tanácsolom, hogy lépésről lépésre építsétek fel a retus tudásotokat. Amikor már megvan az első lépés, és biztosak vagytok magatokban, csak utána haladjatok tovább.

retusálás trendek

Eszközpark

Már már napi szinten felmerülő kérdés, hogy milyen eszközöket vásároljunk Photoshop használatához. A kérdés teljesen jogos, mert a jól megválasztott eszközökkel rengeteg előnyre tehetünk szert.

Én az általam is használt eszközöket tudom javasolni, saját tapasztalatom alapján és a munkáim során is tökéletesen beváltak.

Melyek ezek az eszközök?

Első és legfontosabb a jó monitor megválasztása az adott színtartományban, amiben szeretnénk dolgozni. Gondolok itt az Adobe RGB és SRGB színtartományokra. Válasszunk IPS monitorokat, hogy más szögből nézve is ugyanazt a minőséget lássuk.

Következő lépésben válasszunk olyan billentyűzetet és egeret, ami teljesen kényelmes és lefedi az igényeinket. Egér választásánál azt szoktam javasolni, hogy álljon kézre, legyen jó a DPI száma, így zökkenőmentes lesz a munkánk.

Ha ezek az alap dolgok már megvannak, akkor gondolkozhatunk digitális rajztábla vásárlásán, ami a Dodge and Burn technika és más retusálási folyamat során is hasznunkra válhat.

Én nemrégiben vásároltam egy gameboardot, amivel gombnyomásra elérhetővé váltak az általam használt actionök. Mindössze fel kell programozni az adott gombokra a funkciókat, ezt követően rengeteg időt és energiát tudunk megtakarítani a használatával.

Miben tudok neked segíteni?

Beauty utómunka Photoshop használatával

Különböző tematikákban készültek retusálás tutorial videók, amik közül kiválaszthatod azt, ami számodra hasznos lehet. A videókban lépésről lépésre mutatom be a folyamatokat, és mutatom be, mit miért használunk.

Beauty Portré Retus Videó Csomag

– retus LIVE videók, ahol a saját képeiteket is elkészítem, és kiértékeljük azokat
– ajándék actionöket kaptok bizonyos témákban
– kedvezményre vagytok jogosultak a workshopjaimból és a retus videócsomagjaimból

Vass Zoltán retusőr YouTube csatornája

Ingyenes tutorial videókat teszek közzé a YouTube csatornámon időközönként, amiből elsajátíthattok különböző módszereket. Ha még nem iratkoztál fel a csatornámra tedd meg, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Vass Zoltán Patreon oktató oldala

Ez az én új oktató csatornám, ahol tanítom a retusálási technikáimat. Láthatod a munkafolyamataimat különböző témákban. Angolul és magyarul tanulhatsz.