Haj retusálásról nagy vonalakban

HAJ RETUSÁLÁSRÓL NAGY VONALAKBAN

Az utóbbi időben egyre többen kérdeztetek haj retusálással kapcsolatban, hogy mi lehet egy igazán jól összerakott hajas beauty kép titka.

Én úgy gondolom, hogy az alapoknál kell kezdjük, első és legfontosabb hozzávalója egy ügyes fodrász, aki olyan alapanyagot készít elő nekünk, amit ha befotózunk, akkor könnyebb lesz vele dolgozni, és látványosabb végeredményt érhetünk el.
Amire szeretném felhívni a figyelmed, hogy ha egy beauty anyagot készítesz, ahol a haj fontos szerepet játszik, és szeretnél valami összetettebb frizurát készíteni digitális rásegítéssel, akkor célszerű több képet is készítened hasonló fényviszonyok között, különböző textúrában, kompozícióban. Ez azért is fontos, mert az utómunka során több képből emelünk ki részeket és illesztjük be maszkolás segítségével a fő képünkre.

 

Elkészültek a képeid? Lássuk a lépéseket:

  1. Válassz ki egy tetszőleges képet, amit retusálni szeretnél. Nyisd meg photoshopban, majd az általad szimpatikusnak vélt értékek beállítása után nyisd meg a képet.
    Célszerű úgy elvégezni a korrekciókat, hogy a haj textúrája jól kivehető legyen.
  2. Fontos eszközünk lesz a haj retusálás során a Frequency Separation (FS). Ha neked megvan az általam készített action, kattints az FS-re, és létrehozza a rétegeket.
  3. Kaptál egy High és egy Low réteget. A Low rétegre kattintva CTRL + J gombok lenyomásával duplikáljuk a réteget, majd nyomjuk le egyszerre a CTRL + ALT + G billentyűkombinációt, így vágómaszkot hozunk létre. Ezt követően kattintsunk a High rétegünkre, és ismételjük meg a Low rétegnél végrehajtott billentyűkombinációkat. Ha ezzel megvagyunk, a High másolatának keverési módját váltsuk át normal módra.

Ezekkel a lépésekkel létrehoztuk azokat a rétegeket, amiken dolgozni fogunk a retusálás során.

A hajon található fényes és árnyékos átmenetek egybedolgozásáért használj keverőecset eszközt. Használata során figyeljünk oda, hogy ne essünk túlzásba, és csak a kívánt részeken változtassunk.

A High másolat rétegünkön használandó eszköz a klónozó bélyegző (stamp tool), amit normál módon, a javítandó részekhez megfelelő méreten használunk.

 

Ha a végére értél a haj szerkezetének módosításához, és elérted a kívánt hatást, akkor jöhet végül a fényelés/kontúrozás. Ezt különböző módon lehet elérni, én a görbéket/curves eszközt szoktam használni, ahol egy sötét és egy világos görbét létrehozva maszkolom a szükséges területen.

 

Szeretnél még többet megtudni a haj retusálásáról, és az említett lépésekről? Haj retusálás videóanyag + Action csomag mindössze 10000Ft-ért kapható! BŐVEBBEN

A fizetési lehetőségekről érdeklődj a vassphoto@gmail.com emailcímen, vagy kattints a KAPCSOLAT menüpontra, rövid időn belül válaszolok.