színkorrekció retusor.hu

Te milyen színkorrekciós technikákat használsz retusálás során? Mostani cikkemben különböző korrekciós lehetőségekről fogok mesélni, és elmondom, hogy én miért látom hasznosnak az adott módszert, mik a pozitívumai.

Elsősorban fontosnak tartom, hogy magáról a színkorrekció lényegéről beszéljünk. Minden képnek megvan a fő színvilága, bizonyos szín elemei. Mielőtt hozzá kezdünk a színvilág módosításához, fontos figyelembe vennünk ezeket az irányadó színeket, hiszen ezekhez kell/célszerű alkalmazkodnunk. Olyan színeket válasszunk, amelyek harmonizálnak a már meglévőekkel. Ezeknek a színeknek a meghatározására 2 weboldalt is tudok javasolni: az egyik az Adobe Color wheel, a másik a Color Scheme Designer. Ha a nevükre kattintasz, megtekintheted a weboldalakat, és kipróbálhatod, hogyan működnek. Eleinte lehet, hogy kételkedő leszel ezekkel az eszközökkel kapcsolatban, de ha gyakorolsz és több verziót is kipróbálsz, rá fogsz jönni, hogy ezek valóban hasznos segítségek.

Lássuk az eszközöket, amiket használhatunk színkorrekció során:

 1. Színezettség/telítettség
  Módosíthatjuk képünk színezettségét adott színtartományokban, csökkenthetjük vagy növelhetjük a telítettséget és a fényességet. Pozitívuma, hogy egy eszközön belül nem csak a színeket tudjuk korrigálni, de azokat tudjuk mattítani vagy élénkíteni is.
 2. Színegyensúly
  3 féle különböző árnyalatban tudjuk korrigálni a színeket (árnyékok, középtónusok, csúcsfények) 3 szín csatorna csúszkáján a kívánt színtartományba. Én azért szeretem, mert külön tudom módosítani a sötétebb és világosabb részeket, és ki tudok keverni színhatásokat.
 3. Fekete-fehér (monokróm képek esetében)
  Ennek az eszköznek a segítségével elkészíthetjük fekete-fehér képünket, különböző színcsatornák állításával tudjuk szabályozni a kontraszt arányait, a sötétebb és világosabb területeket. Sokan szeretik használni, mert könnyedén elkészíthető és finomhangolható egy monokróm kép.
 4. Fényképszűrő
  Nagyjából 20 előre gyártott színszűrőből tudunk válogatni tetszés szerint, hogy mivel kívánjuk elérni az adott hatást. Ezeken kívül megadhatunk tetszés szerinti színt is, és szabályozhatjuk a szín sűrűségét. Nagy előnye, hogy az előre elkészített szűrőket már minimális módosítással is könnyedén használhatjuk. Így időt és energiát spórolunk meg az utómunka során.
 5. Csatornakeverő
  3 különböző színcsatornából (R-Red, G-Green, B-Blue) tudjuk kikeverni az adott színvilágú összhatást. Mindemellett állandó érték szabályozásával is tudjuk befolyásolni a színek alakulását. Ami pozitívuma, hogy gyors és látványos eredmény érhető el használatával. Én kifejezetten monokróm képek elkészítésekor szoktam használni.
 6. Szelektív színkorrekció
  Összesen 9 színcsatornán keresztül tudjuk befolyásolni a képünk színösszetételét. Az adott csatornán kizárólag az oda tartozó színvilágot fogja módosítani, ilyen például a vörös. Ezt a módszert is gyakran használom, pláne maszkolás segítségével. Jelentősen megkönnyíti a munkám, és kezelése sem bonyolult.
 7. Színátmenettérkép
  Különböző színekből állíthatunk össze színátmenettérképeket, amit a retusált képen alkalmazhatunk. Ez is egy szuper eszköz, hiszen szabályozhatjuk, melyik szín melyik oldalról jöjjön, hány színt választunk, és hogy azokat milyen finomsággal és színátmenet típussal használjuk.
szinkorrekcio retusalas soran

Színkorrekció során nem feltétlenül csak a színkorrekciós rétegeket hozzuk létre, hanem azokat különböző keverési módokkal és telítettségi arányokkal módosítjuk, hogy elérjük a kívánt végeredményt.