RETUS TRENDEK ITTHON ÉS KÜLFÖLDÖN | RETUSŐRREL RETUSÁLTATNI?

Rengeteg időd és energiád veszi el a képek utómunkája? Gondolkodtál már azon, hogy felkérj egy retusőrt a képeid retusálására? Valószínűleg többeknél is a válasz igen, de talán még nem mertek lépni. Lássuk, mik a trendek itthon és külföldön.

Retus Workshop - a digitális képszerkesztés titkai egy retusőrtől

Külföldi retus trendek

Nem csak az amerikai régióban, hanem az európai országokban is nagy kereslet van retusőrökre a fotósok, modellügynökségek és magazinok körében. És hogy mi ennek az oka? Akik tömeges mértékben készítenek képeket, esetleg szorítja őket a határidő, vagy komolyabb minőségre vágynak, mint amit ők ki tudnak adni a kezükből, előszeretettel hagyatkoznak a retusőr segítségére. Árak tekintetében igen széles a spektrum, hiszen egyre többen szakosodunk a High-End retusálásra.

Biztosan sokak számára ismerős Julia Kuzmenko McKim neve, aki több retus oktatást is szervez, illetve rendelkezik több retus videóanyaggal is. Szakmám elején jelentős szerepet töltött be az új technikák elsajátítása során.

Az évek során egyre több helyen sikerült tanulnom, mint oktatóanyagokból, mint retusőröktől. Fontosnak tartottam, hogy olyanoktól tanuljak, akik jelentős szerepet töltenek be a retusőr szakmában, és minőségi végeredményt alkotnak. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy részt vehettem a Retouching Academy mentor programjában is, ahol több profi retusőrt is megismertem, és azóta is tartjuk a kapcsolatot. Természetesen mint a fotózás terén, itt sem állhat meg a tanulás egy percre sem, hiszen mindig van hova fejlődni, mindig lesz valaki, aki jobb a másiknál. Így én is ha tehetem, tanulok valakitől, és mindig valami újat építek a saját technikámba. Többször előfordult az is, hogy én segítettem más retusőr társamnak, ha látott fantáziát egy munkámban, ami bár már elkészült az én szemszögemből, ő is szerette volna a saját verzióját elkészíteni, így rendelkezésére bocsájtottam a képet, azt követően pedig kibeszéltük, mit is lehetett volna másképp, valamint mik a pozitívumai.

Nemzetközi szinten hatalmas a verseny van ebben a szakmában is, napi szinten kerülnek porondra a jobbnál jobb szakemberek és újoncok. Viszont ami mindig is igaz, és emiatt nem kell aggódni, amíg világ a világ, és vannak fotósok, lesznek retusőrök is.

Hazai retus trendek

Nem tudom, hogy mi az amit tapasztalsz, de sajnos én sok helyen azt látom, hogy a fotósok barátja a gaussian blur és a portraiture. Ezzel talán még nem is lenne baj, ha minimális mértékben használnák, viszont gyakran túlzásba esnek. Itthon még nem nagyon fogadták el a nemzetközi retusálási technikát, ami Frequency Separation és Dodge & Burn használatából is áll. Ezért gyakran használnak olyan megnyilvánulást, ami ezt a vonalat húzná le, azzal a jelzőkkel, hogy túl van retusálva, porcelán bőrű, túl mű, stb. Holott ha megnézzük közelről a retusált képeket, minden egyes textúrája látszódik a modellnek. Az, hogy több időt vesz igénybe az utómunka, az kizárólag a precíz retusálás miatt van, ezzel egy minőségi képet eredményezve.

Bár én ezeket a negatív véleményeket igyekszem figyelmen kívül hagyni, ennek ellenére fontosnak tartom, hogy akik agyon lágyítják a képeiket, vagy nem tudnak mások által is elismert képeket megosztani, ne dobálózzanak jelzőkkel mások munkáira. Fotózás és retusálás terén egyaránt fontos a szakmai alázat és az emberiség, így vagy építő jelleggel írunk valamit, vagy tartsuk meg magunkban. Ahány ember, annyiféle ízlés, és ez itthon jobban érezhető számomra.

Szerencsére számos pozitív példával találkoztam az utóbbi időben, és egyre több minőségi retusált képet látok a közösségi oldalakon és magazinokban. Külföldi együttműködéseim mellett egyre több partnerem van Magyarországon is, akik jelentős szerepet töltenek be a hazai divat életében. Itt nem szeretnék neveket említeni, hiszen elsődleges szempontom a diszkréció, így az együttműködések kizárólag rám és a partnereimre tartozik. Ugyanakkor jó érzéssel tölt el, hogy ha sétálok egy bevásárlóközpontban vagy az utcán, nem egy olyan képbe futok bele, amiben az én munkám is benne van. Bár elsődlegesen a fotósé és a modellt előkészítő csapaté az érdem, ugyanakkor fontos részese vagyok az elkészült képanyagnak.

Lehet, hogy még kevésbé köztudott, de itthon más kiemelkedő fotósok is előszeretettel dolgoznak együtt retusőrökkel, és vannak akik ezt nem is titkolják. Fontos, hogy tükrözze a fotós által képviselt arculatot és színvilágot, hogy azt kapja a végén, amit ő csinált volna, vagy akár még annál is jobbat. Remélem a közeljövőben egyre több fotós engedheti meg magának, hogy a sok munka mellett egy retusőr segíthesse a munkáját.

retusálás trendek