Beauty retusálás videó + action

Frequency separation technika

Ez egy olyan folyamat, amivel könnyedén tisztíthatjuk meg a bőr textúráját, élesíthetjük azt, korrigálhatjuk a színeket használata során. Beszélgettem már több retusőr társammal, és az eszmecsere végére arra jutottunk, hogy bár jelentős részben D&B (dodge and burn) technikát használunk, vannak olyan helyzetek, amikor kifejezetten jól jön a frequeny separation használata. Két rétegre különíti el a kép frekvenciáját, alacsony és magas rétegre. Az alacsony frekvenciájú réteg tartalmazza a színeket és tónusokat, a magas frekvenciájú réteg pedig a textúrát.

Hogyan hozzuk létre a frequency separation rétegeket?

Hozzunk létre 2 új rétegek az eredeti képünket másolva, az alsó réteg neve legyen Low vagy színek, a felette lévőé pedig High vagy textúra.

Ezt követően lépésről lépésre haladjunk az alábbi folyamatokon:

  1. rejtsük el a High/textúra rétegünket, majd kattintsunk a Low/színek rétegre
  2. a Low/színek rétegünkre rakjunk gauss életlenítést: Filter/Blur/Gaussian blur menüpontot választva mondjuk 10-es értéken
  3. kattintsunk a High/textúra rétegünkre és jelenítsük meg azt
  4. válasszuk az Image/Apply image menüpontot, ezen belül layernél válasszuk ki a Low/színek réteget, blendinget állítsuk Subtract-ra, a Scale értéket 2-re, Offset-et pedig 128-ra, végül kattintsunk az ok-ra
  5. az így kapott réteg keverési módját állítsuk át linerar light/lineráris fényre

Az így kapott rétegeken tudunk bőrt tisztítani, színeket korrigálni, élesíteni azt. Maga a folyamat nem bonyolult, és igen gyorsan elsajátítható a használata. Úgy dolgozhatunk, hogy a bőr textúráját ne rontsuk el, megőrizzük annak tisztaságát.

Elakadtál vagy kérdésed lenne?

Az alábbi email címre várom észrevételeidet és kérdéseidet: retusor.hu (kukac) gmail.com