Természetes bőr retusálás lágyítás nélkül

Biztos vagyok benne, hogy mindenki találkozott már nagyon sok típusú retusálással, és azáltal elért különböző bőrtextúrákkal. Úgy gondolom, hogy minden fotós célja a tökéletes bőr retusálás. Vannak akik idő vagy akár megfelelő tudás hiányában retusőr segítségét veszik igénybe, teljesen személyre szabva, a saját stílusjegyüket tükrözve vagy esetlegesen javítva azt. Sajnos többször találkozok olyan fotókkal, ahol a modell bőre agyon van lágyítva, ezáltal olyan lesz, mint egy porcelánbaba. Kinek jó ez? Régebben kaptam olyan visszajelzést, hogy jó az elkészült kép, de jó lenne rá egy kis lágyítás/gaussian blur. Erre a válaszom már akkor is az volt, mint most: NEM! Aki komolyan veszi a retusálást és szeretne természetes bőr hatást, az tegye félre a lágyítást, és az ehhez kapcsolódó programok használatát. Ilyenkor kérdezték tőlem, hogy a portraiture-t sem használhatjuk? A válaszom egyértelműen nem, hiszen az is elmossa a bőr textúráját, mi pont ennek az ellenkezőjét tesszük, megőrizzük azt, megtisztítjuk, élesítjük.

Mi az első legfontosabb lépés?

Healing brush-sal, más néven javító ecset eszközzel tisztítsuk meg a bőrt a bőrhibáktól, legyen az pattanás, bőrhiba, szemölcs..stb. Ha szépen precízen dolgozunk, akkor egy olyan bőrfelületet kapunk, ami már közel tisztának mondható. Persze oda kell figyelni, hogy ne essünk túlzásba, és hogy mik azok, amiket ténylegesen retusálunk, mert ha túl sok mindent retusálunk, akkor már elveszti természetes hatását a bőr és a modellünk is, ami után vagy vissza maszkoljuk, esetleg csökkentjük az opacity-t, vagy az ott létrejött réteget kitöröljük és újra retusáljuk normálisan a hibás részeket.

Milyen eszközöket használhatunk a photoshopban?

A healing brush-son kívül használhatjuk a clone stamp, klónozó eszközt is, funkciója nagyban hasonlít a javító ecsetéhez. Ennek az eszköznek is van többféle használati módja, mindenki úgy használja, ahogy az adott retusálási folyamathoz szükséges. A brusht, ecsetet is nagyon sokszor használom, főleg maszkolások során. Számomra elengedhetetlen eszköz, és maga a High-End, pixel alapú retusálásnak egy nagyon fontos eszköze. Használhatunk még kijelölő eszközöket, ennek is több fajtája van, használatuk feladatonként változó lehet. Összegezve tehát a 3 legfontosabb eszközünk a photoshopban a healing brush, clone stamp és a brush.

Clone stamp, klónozó eszköz

Szeretném megjegyezni, hogy én clone stampet bőrtisztításra nem mindig használom, inkább hajszálak, apróbb szőrszálak eltávolítására, vagy ruhák, eszközök eltávolítására, korrigálására. Ennek az az oka, hogy a klónozó használata teljesen másként érvényesül mint a javító ecset, hosszabb távon gyorsabb és hatékonyabb, ha az utóbbit választjuk. Persze ha valaki a klónozóra esküszik, és otthonosabban mozog annak használatával, akkor használja továbbra is, ez nem egy kőbe vésett szabály.

Kíváncsi vagy a véleményemre a bőrtisztításodról?

Küldd el emailben, és igyekszem minél hamarabb válaszolni, véleményezni a képed. Az email cím: retusor.hu (kukac) gmail.com