Háttércsere folyamata és eszközei

Ez egy olyan témakör amit gyakran kérdeznek tőlem. Többféle megoldás is létezik a végrehajtására, különböző helyzetekre más és más eszközt használhatunk a photoshopban, ugyanakkor minden fotós és retusőr számára vannak jól bevált műveletek a háttér cseréjére is. Az eredeti háttér kijelölése során nem mindegy, hogy az egyszínű vagy egy összetett, részletesebb. A csere folyamatában nagy segítségünkre lehet a maszkolási funkció, hogy minél pontosabb végeredményt érjünk el. Fontos megjegyeznem, hogy érdemes odafigyelni az új háttér és az eredeti kép  összehangolására, mind színvilágát, mind megvilágítását illetően, hogy az ne keltsen műhatást.

Lasszó eszköz

lasszo

Mint a photoshop többi eszközénél, itt is lehetőségünk van több funkció közül választani. A lasszó eszköz tartalmazza a sokszög lasszó és mágneses lasszó eszközöket. Én háttércserénél sokszög lasszót és mágneses lasszót szoktam használni. Persze ezt mindenki döntse el, kinek mi a szimpatikusabb, melyik válik be jobban. Gyorsgombja az L billentyűvel előhívható.

Gyors kijelölés eszköz

gyors kijelolesEzt a funkciót a W billentyű lenyomásával érhetjük el. Én igazán szeretem használni, egyszerű, gyors és nagyon hatékony. Használata során hozzá adhatunk és kivonhatunk kijelölt területeket, így pontosítva azt. Mindenkinek merem ajánlani.

 

Ecset eszköz

Biztosan többen nem is gondolnák, de az ecsettel is lehetőségünk van kijelölni akár a hátteret vagy bármi mást képünkön. B gomb lenyomásával elérhető az ecset eszköz. Ezt követően mielőtt még használnánk, nyomjuk meg a Q-t, és utána kezdjünk el azon a területen dolgozni, amit ki akarunk jelölni. A munkánk könnyedén követhető, hiszen az ecset Q lenyomása után használva pirosan jelzi a kijelölt részeket. Ha végeztünk, ismételten nyomjuk meg a Q-t és megjelenik a kijelölésünk.

Szegély finomítása

szegely finomitasaMiután kijelöltük a képünk a szükséges részeket, ezt követően lehetőségünk van az úgynevezett szegély finomításra. Segítségével nagyon precízen körbevághatjuk/maszkolhatjuk alanyunkat/tárgyunkat, ami körül szeretnénk a hátteret cserélni. Azért is szeretem ezt a funkciót, mert igazán részletes és aprólékos munkát végez, például egy dúsabb, vagy lobogó haj esetén. Persze itt is célszerű minél jobban oda figyelni a részletekre, mert túlzásba lehet vinni a használatát, aminek során többet dolgozunk el a képből a kelleténél. Pipáljuk ki a színtisztítást, és a kimenet helyét hagyjuk az „Új réteg rétegmaszkkal” opción. Ennek köszönhetően a szegély finomításának jóváhagyása után egy új rétegben kapjuk meg a körbevágott részt maszkkal ellátva, így lehetőségünk van további korrekciókra.