Mivel retusáljak? Egér vagy Digitális rajztábla (digitalizáló tábla, grafikus tábla)

A fotósok körében nagyon sokan még egérre retusálnak, de egyre többen iktatják be plusz eszközként, vagy cserélik le teljes mértékben digitális rajztáblára mindezt. Akik régóta egérrel retusálnak, azoknak elsőre szokatlan lehet a rajztábla és a hozzá tartozó toll használata, valamint az így történő pozicionálás a képernyőn, és a photoshop eszközök használata is. Az esetek túlnyomó többségében pozitív tapasztalatok és visszajelzések vannak a váltásról és az ezzel járó új munkafolyamatairól.

Miért jó a digitális rajztábla?

Használata igazán egyszerű, könnyen elsajátítható, és rövid időn belül át lehet állni az egér használatáról a rajztábla használatára. Segítségével olyan feladatokat is el lehet végezni, amelyeket korábban nem, vagy csak nagy nehezen lehetett. Nagy kényelmet biztosít a retusálás során, hiszen használata olyan, mint amikor gyerekként kifestőztünk, színeztünk valamit. A fotózást is nem véletlenül nevezik fény festés művészetének is. Lehetőségünk van sokkal precízebb munkát végezni a rajztábla és a hozzá tartozó toll használatával. Gyorsabb mint az egér, és még kattintanunk sem kell, mert a toll lenyomása ugyanúgy funkcionál, mint a kattintás. A bőr textúrájának kialakításánál, az úgy nevezett D&B (dodge and burn) használatánál elengedhetetlen eszköz.

Előnyei:

  • már elérhető áron is kaphatunk digitális rajztáblát
  • egyszerű, könnyen elsajátítható a használata
  • gyors és hatékony, megkönnyíti a munkánkat
  • több lehetőséget kínál retusálás során
  • a szabadkézi rajzolás adta szabadsággal dolgozhatunk
  • beállíthatjuk, hogy a toll lenyomás értékének megfelelően működjön photoshop eszközünk, például a brush/ecset

Milyen rajztáblát vásároljunk?

Sokan kérdezték már tőlem, melyik márka lenne a legjobb választás. Természetesen legtöbbünknek a Wacom jut eszünkbe először, ez egy tényleg nagyon jó és megbízható márka, bátran merem ajánlani. Emellett próbáltam már más márkát is, például Huion típusú grafikus táblát, nekem tökéletes bevált és nagyon szerettem vele dolgozni. A legfontosabb hogy a te igényeidhez igazítsd, és mielőtt megveszed, azokat tartsd szem előtt. Legyen az vezetékes vagy vezeték nélküli, esetleg A4-es vagy annál kisebb, esetleg nagyobb méretű, a kínálat igazán nagy, természetesen az árak is eszerint mozognak.

Ha lehetőséged van kipróbálni a használatát, mindenképpen tedd meg, és döntsd el te, hogy az egér vagy a tábla és a toll, ami könnyebben használható. Ha jobban megismered, és egyre többet használod, számos előnyét megismered, és te is ajánlani fogod másoknak.