RAW konverzió és az intelligens objektumok használata

Mik azok az intelligens objektumok?

Olyan rétegek, amelyek megőrzik a kép eredeti tartalmát és jellemzőit, így bármikor visszafordíthatjuk a szerkesztésünket a rétegen. Ha egy raw fájlt intelligens objektumként nyitunk meg, akkor duplán kattintva a rétegre visszatérhetünk a raw korrekciós felületre, és tovább korrigálhatjuk képünk beállításait. Photoshop CS6 és CC programokban lehetőségünk van a képek tartalmát dokumentumokba beágyazni.

Előnyei:

  • olyan átalakításokat hajthatunk végre, amik visszafordíthatóak, a réteg az eredeti képminőséget megőrizve alakítható
  • az intelligens objektumokon használt szűrők bármikor szerkeszthetők
  • hasonlóan működik mint egy RAW fájl, így igen széles körben szerkeszthető

Hogyan hívható elő egy RAW fájl feldolgozása során Photoshopban?

Nem olyan bonyolult a feladat. Nyissuk meg a raw fájlunkat Photoshopban. Megjelenik előttünk a Camera Raw konvertáló felület. Ennek az alján található az alábbi, vagy ehhez hasonló link: „Adobe RGB (1998); 8 bit; …” ez függ a beállításainktól. Erre kattintva felugrik egy ablak, aminek az alján egy jelölő négyzet van. Ha azt kipipáljuk, a RAW fájlunkat intelligens objektumként fogja megnyitni a Photoshop.

Mi az a RAW konverzió?

Nevezhetnénk úgy is, hogy a nyers információk kibontása. Lehetőségünk van többek között expozíciót, kontrasztot, szinteket állítani, ezek értékeit korrigálni. Egy esetleges kiégett képből, vagy képen levő részből is tudunk látható információt kinyerni a megfelelő értékek javításával. Növelhetjük, vagy éppen csökkenthetjük képünk színezettségét, telítettségét, élesíthetjük vagy életleníthetjük azt.  Számos olyan lehetőséget kínál nekünk a Photoshop és a RAW formátum, amivel elérhetjük azt, amit igazán szeretnénk, egy számunkra és akár mások számára is szép, tökéletes fényképet.