Interjú Szalmás Luca retusőrrel

Szalmás Luca retusőr
Mióta foglalkozol retusálással és mi volt az, ami elindította benned, hogy retusőr legyél?

Erre több válaszom van attól függően, hogy hogyan definiáljuk a retusálást.

Körülbelül tíz éve játszom a Photoshop-pal, eleinte főleg web grafikákhoz használtam, azután pedig a fotóim manipulálásához, de azok nagyon primitív technikák voltak, és nem léptem szintet rengeteg ideig. A fotózás miatt csináltam körülbelül nyolc évig, de soha nem jártam utána mélyebben a dolognak, ezért borzalmas minőségű dolgokat produkáltam. Aztán pedig egyszer munkára volt szükségem, és online másoknak is csináltam sajnos. Innen jött a retusálás.

Két éve kezdtem el ténylegesen tanulni, előtte nem sok köze volt annak, amit csináltam a retusáláshoz, ezért hivatalosan onnan számítom azt, hogy mikor kezdtem el.

A weboldaladon találhatóak magyar fotóstól származó képek is. Korábban itthon is retusáltál másoknak? A retusőrködés közre játszott abban, hogy külföldön folytasd az életed?


Nem retusáltam otthon másoknak, azután kezdtem, hogy elköltöztem Magyarországról. A retusálásnak nem volt köze a költözésemhez.

Vannak olyan nevek a szakmában akikkel dolgoztál együtt és ismerhetünk? Melyik munkáidra vagy a legbüszkébb?


Van egy pár ismertebb ügyfelem, többek között a Kylie Cosmetics, Toyota, Amber Rose, Edward Bess, valamint jelent meg munkám a Harper’s Bazaarban, Cosmopolitanben, Glamourban. Általában az aktuális munkáimra vagyok büszke, de ez mindig változik.

Szalmás Luca retusőr weboldala
Szerinted mitől lesz jó egy retusált kép? Mit tartasz szem előtt egy kép feldolgozása során? Nagyjából mennyi időt fordítasz átlagosan egy kép utómunkájára?


A jól retusált képnek sok komponense van, de a legfontosabbnak azokat tartok, hogy ne lehessen megmondani, hogy retusálva van a kép, illetve a színek összhangja a képekkel és projekt céljával.
Az idővel kapcsolatos kérdést sokszor megkapom, de erre nem lehet egyszerűen válaszolni. Attól függ, milyen képet. Néha 20 percet töltök egy képpel, néha pedig 4-5 órát. Mindkettő szélsőséges, de előfordul. Ha csakis átlagot nézünk, akkor körülbelül 1.5-2 órát.

Kizárólag retusőrként foglalkoztat a szakma, vagy gondolkodtál már esetleg fotósként való tevékenykedésre?


Fotósként kezdtem, szóval igen, foglalkoztat a fotózás. Egy ideig biztos, hogy nem fogok fotózni, nagyon sok időt kellene rászánnom a tanulásra, ha újrakezdeném, illetve anyagilag is megterhelő lenne.

Sokan vannak akik még csak most merülnek bele a retusálás világába, vagy már régóta csinálják, de megtorpantak egy szinten. Mit javasolnál nekik, mivel tudják fejleszteni a technikájukat?


Ezt a kérdést nem biztos, hogy nekem kellene megválaszolnom, mivel én is kezdőnek tartom magam.
Ha mindenképp kellene valamit mondanom, akkor azt mondanám, hogy fejlesszék a szemüket. Rengeteg ember van, aki sok-sok éve csinálja, de a munkájuk minősége nem üti meg a mércét. Véleményem szerint a legtöbb esetben az ízlés és a látás fejlesztése az, ami hiányzik belőlük.

Mit gondolsz a hazai fotós és divat szakmáról? Szerinted készen állnak arra, hogy másokkal megosszák munkáikat feldolgozásra, vagy visszafogottabbak mint a külföldi piacokon?


Mivel nem foglalkoztam ezzel otthon, illetve nem is követem az ottani szakmát, nem tudok nyilatkozni az ottani viszonyokról.
Annyit tudok saját tapasztalatból a megkeresések alapján, hogy otthon nincs meg a költségvetés arra, hogy nemzetközi piacra kiküldjék a képeiket retusálásra, legalábbis nyugatra biztosan nem. Vannak országok, ahol olcsóbban tudnak dolgozni, de javarészt nem jellemző, hogy minőségi munkát produkálnának.