RETUSÁLÁS, FOTÓ RETUSÁLÁS – NÉHÁNY JÓ TANÁCS PHOTOSHOP HASZNÁLATÁHOZ

Hoztam nektek néhány jó tanácsot Photoshop használatához, hogy könnyebb legyen a fotó retusálás. Talán már sokaknak ismerősek ezek az eszközök és lépések, de remélem, sokatoknak hasznára válik. Ezek olyan szempontok és praktikák, amikre fontos, hogy oda figyeljünk, ha minőségi végeredményt szeretnénk. Ha foglalkoztatnak a Photoshop rejtelmei, akkor ez a cikk neked szól.

1. Használd a Photoshop programodat személyre szabottan

Mint nagyon sok programban, így a Photoshop is biztosít lehetőséget a személyre szabott felület kialakítására. Elsőként az egyedi beállításokat ajánlom a figyelmedbe, amit a Ctrl + K billentyűkombinációval tudsz elérni, vagy a szerkesztés, beállítások, általános menüpontban. Több hasznos funkció is segíti a munkád hatékonyságát és gyorsaságát, például az eszközök fülre kattintva beállíthatod, a nagyítás görgetőgombokkal funkciót, ezzel megspórolsz pár billentyűlenyomást.

Alakítsd ki úgy a munkaterületedet a Photoshop felületén, hogy az a legkézenfekvőbb legyen. Amiket én szoktam használni, azokat beépítem a munkaterületembe, ilyenek például az előzmények, műveletek, ecset beállítások. Ha ezzel megvagy, elmentheted a saját munkafelületed az ablak, munkaterület, új munkaterület menüre kattintva, ahol tetszőleges néven mentheted a beállításaidat.

2. RAW konverzió photoshop esetében

Első és legfontosabb, hogy minden esetben kizárólag RAW formátumban fotózz, hiszen számos lehetőséget rejt magában a fotók retusálása során Photoshop használatakor. RAW konverzió során módosíthatjuk az exponált értékeket, élesíthetjük képünket, korrigálhatjuk annak színvilágát, és javíthatjuk a fényes és sötét részeket is. Akik JPEG formátumban fotóznak, azok elesnek ettől a lehetőségtől.

Mielőtt neki látunk a képünk feldolgozásának, korrigáljuk az értékeket ha szükséges a konverzió során. Ez megkönnyíti majd a munkánkat, így csökkentheti annak időtartalmát.

A Photoshop RAW feldolgozó tartalmaz egy úgynevezett intelligens objektumok lehetőséget is, amit ha kiválasztunk, akkor a korrigált nyers formátumot már intelligens objektumként nyitjuk meg photoshopban. Miért jó ez nekünk? Mert ha duplikáljuk ezeket az objektumokat, és szeretnénk további korrekciókat végrehajtani, akkor az intelligens objektum lehetővé teszi a camera RAW feldolgozó használatát ugyanúgy, mint a nyers kép megnyitásakor. Az így végrehajtott különböző módosításokat maszkolhatjuk képünk azon részére, ahol alkalmazni kívánjuk.

3. Bőrhibák eltávolítása a képekről

Ez egy olyan lépés, ahol ha jól lefektetjük az alapokat, akkor gördülékeny lesz a dolgunk utómunka alatt. Fontos, hogy kizárólag csak azokat a részeket javítsuk Photoshop használatakor, amik fontosak. Mire gondolok ez alatt? Ilyen például a pattanások, hegek, sebek és nem kívánatos bőrhibák eltávolítása. Gyakran elkövetik azt a hibát, hogy túlzásba esnek a retusálás folyamán, és olyan részeket is eltüntetnek, amiket nem szabadott volna, vagy esetleg lágyítják a bőrt.

Mivel távolítsuk el a bőrhibákat a képekről fotók retusálása során?

Én általában a javító ecset eszközt szoktam használni, de a klónozó bélyegző eszköz ugyanúgy hasznos tud lenni a képek javításakor. Olyan helyről vételezzünk mintát, ami közel megegyező a javítandó területével, és a hibás részt dolgozzuk egybe a bőr textúrájával. Ügyeljünk arra, hogy ne hagyjunk foltot az adott területen. Érdemes odafigyelni arra, hogy vannak, akik ellenzik az anyajegyeik eltávolítását, így ha mi eltávolítanánk, a biztonság kedvéért kérdezzük meg előtte alanyunkat, hogy ne legyen ebből félreértés.

bőrhibák eltávolítása Photoshop használtalával
Paletton The Color Scheme Designer

4. Színkorrekció fontos szempontjai

Talán benned is gyakran felmerült a gondolat, hogyan kellene javítani a képek színvilágát. A retusálás egyik fontos lépése a színkorrekció. Az exponált kép nem mindig azt a színhőmérsékletet mutatja, amit mi viszont szeretnénk látni.

Mit tudunk tenni, hogy korrigáljuk mindezt?

Már a kép megnyitásakor RAW konverzió során is tudjuk javítani a színhőmérsékletét képünknek. Ugyanakkor a már megnyitott fájl esetében is vannak lehetőségeink. Hozzáadhatunk korrekciókat, mint például színezettség/telítettséget, színegyensúlyt, esetlegesen fényképszűrőt. Az, hogy mit használsz, attól is függ, hogy milyen hatást szeretnél elérni. Törekedjünk arra, hogy egy reális végeredményt érjünk el, hacsak nem más a célunk.

Milyen a színek harmóniája?

Színkorrekció esetében én a képen található domináló színeket tartom szem előtt, és azokat használom fel mintaként. Általában 2-3 fő színt használok, amiket hangúlyozok a képeken, és aszerint korrigálom a többi árnyalatot is, hogy harmóniában legyenek vele. Ha szeretnél ötleteket kapni, akkor tudom javasolni a Paletton – The Color Scheme Designert, ami főbb színeket kiválasztva hozzátársítja azokat, amik tökéletesen passzolnak hozzá.

5. Alakformálás liquify használatával

Ritka az olyan eset, amikor olyannyira tökéletes a modellünk, hogy ne lenne szükségünk az alakformálásra liquify segítségével. Ha még nem használtad ezt az eszközt a photoshop felületén, akkor a Szűrők/Filters menüpontban találod, vagy Adobe Photoshop CC esetében az alábbi billentyű kombinációval tudod megjeleníteni: Shift + Ctrl + X.

Elsődlegesen az előre hajlítást tudnám javasolni, ahol megfelelő méretű eszköz használata esetén tudjuk formálni modellünk alakját. Azért próbáljunk meg nem túlzásokba esni, mert gyakran észrevehető, hogy utólagos torzítás történt. ha a modellünk mögött van háttér is, azt könnyen deformálhatja, így erre is fektessünk nagy figyelmet.

Távolító és közelítő eszköz segítségével kicsinyíthetünk vagy nagyíthatunk bizonyos részeket. Használatukat szintén csak mértékkel javasolnám, hiszen ezek is okozhatnak romlást a kép textúrájában vagy a háttérben.

Képek mentése facebookra

6. Képek facebookra, de hogyan?

Ki ne tapasztalta volna már, hogy a Facebook közösségi oldalra feltöltött képek minősége és színvilága is romlott, teljesen máshogy mutat, mint ahogy mi azt elkészítettük. Sokan keresték a megoldást, mit is tudnánk tenni ellene. A Photoshop erre egy kiváló eszköz.

Íme egy variáció:

1. Image size/kép méret: a kép minden esetben max 2048px hosszú (széles/magas) legyen, ennél nagyobb méret esetében a facebook tömöríteni fogja, így elveszti élességét.
2. kép mentése során mentsük el egy tömörítetlen formátumban, pl png-ben a képünket, mivel a hely takarékosság szempontjából kisebb méretűvé csökkenti a kép méretét az oldal.

Természetesen png mellett lehet jpg is, mindig törekedjünk a legnagyobb minőségű felbontást választani.

Bővebb információ a képek mentéséről facebookra:

Képek mentése facebookra jó minőségben